Spelarprofil: SVEIN OLAV SOLUM

Svein Olav er ein av få som har spela seniorfotball i Hornindal fordelt på 5 ti-år. (Frå debuten på 1980talet til 2020 talet). Det blir spennande å sjå om det vert eit lite comeback i 2030 sesongen for å tangere Gunnar Grodås sin klubbrekord på dette feltet.
I tillegg til å vere spelar har han vore trenar i alderbestemt og del av Grodås Cup styret omtrent i heile levetida til turneringa.

Når spelte du for Hornindal fotball?

Jeg debuterte 14.09.1986 borte mot Bjørn i et 0-8 tap. Edvin fant dommerkortet for noen år siden, det er litt morsomt å se tilbake på laget vi hadde da. Husker vi reiste med 11 mann hvorav 2 keepere. Edvin Brendefur sto i mål, så keeperlegenden Arne Bruheim måtte spille ving… 😊 

Dommarkort frå debutkampen til Svein Olav i 1986.

Jeg spilte min siste kamp i fjor høst, borte mot Flatraket som keeper! Det gikk faktisk ganske bra, vi vant 2-1 (selv om jeg gjorde en tabbe på en corner).
37 sesonger på a-laget må vel være en eller annen slags rekord? Men er litt usikker på om jeg har spilt kamper hver eneste sesong.

-Beste fotballminne frå tida i klubben?

Har mange veldig gode minner fra årene på a-laget. Opprykket borte mot Skavøypoll – med påfølgende fest på Dølheim (stand-up med Jonas Rønning) var en stor opplevelse. Og sesongen da vi ble kretsmestere (2005)  var en sammenheng fest.

Et annet godt minne var en bortekamp mot opprykksfavoritt Bremanger, da reiste vi utover med 10 mann. Vi klarte uavgjort 1-1 etter vanvittig innsats.

Ellers husker jeg godt da vi midt på 90-tallet slo Vik 6-1 på hjemmebane. Tror det var eneste tapet til Vik i 4. divisjon den sesongen (og jeg scora hattrick på 6 minutter).

1995 om kampen mot Vik – artikkel om kampen i Fjordingen den 19 juni.

Men det absolutt beste fotballminnet var da vi slo førstelaget til Florø på bortebane. Vi lå under 2-0 tidlig i første omgang, etter svært svak dømming fra en elendig hjemmedommer. Så reduserte jeg til 2-1 på en heading (!), før Marius Grodås utligna til 2-2 på straffe. 2-3 vinnermålet scora Morten Taraldset på slutten av andre omgang. Treneren til Florø gråt av fortvilelse, treneren vår, Gunnar Grodås, gråt av glede. Det var stor stemning i garderoben og i bilen på vei hjem! 😃 Jeg er litt usikker, men regner med at Florølaget vi slo borte den gangen var stammen i laget som senere rykket helt opp til 1. divisjon. Må være en av de beste prestasjonene til HIL Fotball gjennom alle tider.

2006 – Svein Olav Solum og Morten Taraldset. Foto: Stig Høynes, haugenfotball.no

-Hending du aldri gløymer?
Har selvsagt mange gode historier fra fotballen. Ikke alle kan settes på trykk… 😊

Vi var 5 spillere som kjørte i samme bil på bortekamper i årevis, det var Edvin, Jan Rune, Anders Elling, Per Otto og meg. På disse turene skjedde det som regel alltid noe moro, uten at jeg kan komme med noen eksakt historie her og nå.

Husker at Lars Erik Kandal fikk en kraftig lyskestrekk i en kamp på Idrettsparken en gang. Dommer Barla var kjapt borte og skulle sjekke, og det endte med at han ville hjelpe til. Det var en STERK opplevelse å se Barla massere lysken til Lars Erik… 😃  

Ellers husker jeg med glede tilbake på avslutningskampen til Frode Grodås. Det var utrolig moro å spille mot Frode, Ståle Solbakken & Co.

Av andre minner som kommer opp er straffesparket til Jens Christian Skrede i Honndalscupen i 1988 (ballen er fortsatt ikke funnet igjen).

      -Andre ting du har lyst til å fortelje frå di fotballkarriere?

For et par år siden var jeg så heldig å få være med i en cupkamp for et fotballag fra Liverpool. Laget besto av en del gamle storspillere, og de spilte i en serie for lag med spillere over 35 år (en slags old boys serie). Dog veldig seriøst. Jeg fikk i alle fall muligheten til å spille kampen, men måtte selvsagt spille i et annet navn enn mitt eget, siden jeg ikke var registrert som spiller. Husker jeg var sjeldent nervøs før jeg skulle inn på bana, for det var en del tøffe taklinger der. Og høyt nivå. Kom innpå 20 minutter før slutt og det gikk veldig bra, fikk med meg 2 assists og et skudd i tverrliggeren. Og «vi» vant 7-1. Etterpå var det rett på puben for både hjemme- og bortelag, en fantastisk måte å møtes etter kampen.

Her er Svein Olav og tidligere Premier League stjerne Lee Trundle til høgre (scora bl.a. 78 mål på 146 kamper for Swansea) og tidligere akademispiller for Everton, Ryan McMahon til venstre.

Laget gikk helt til cupfinalen, og jeg ble invitert tilbake som tilskuer (fikk ikke spille pga manglende spillerlisens). Og «vi» vant cupfinalen også, så da ble det nok en fest! 😃

      -Beste medspelar i honndalsdrakt?

Har spilt sammen med veldig mange gode fotballspillere opp gjennom åra i Hornindal. En jeg alltid likte å spille med var Lars Alv Haugen, nå snakker vi tilbake på 80-tallet. Han var en fin lagspiller.

De to beste medspillerne jeg har spilt med i HIL er Marius Grodås og Morten Taraldset. Begge var individuelt svært gode, samtidig som de var veldig gode lagspillere. Morten hadde vanvittig fysikk og et godt fotballhode. Marius var en luring, en veldig smart fotballspiller med utrolig pasningsfot og veldig god teknikk. Både Morten og Marius kunne kommet veldig langt på topp nasjonalt nivå, men Morten var nok litt for sta, og Marius hadde fysikk som en pensjonist, så da gikk det ikke helt veien. Men å spille sammen med Morten og Marius da de var på topp, det var en nytelse, man slapp å lure på hvor ballen havna, den gikk alltid dit den skulle.

I «gamle» dager var det Gunnar Grodås og Knut Jarle Kroken som utmerket seg. Knut Jarle hadde en sjukt bra fysikk, han var et monster. Hadde han fått utvikle seg i en bra klubb kunne han nådd langt på norsk toppnivå.

Hadde Gunnar holdt seg skadefri så tror jeg han hadde slått lillebror Frode i antall profesjonelle fotballkamper. Gunnar var et unikum på fotballbana, samtidig som han hadde en vinnerskalle uten like. Noe han fortsatt har den dag i dag… 😃

Svein Olav i fint driv i heimekamp mot Selje i 2011. Kampen enda med 3-2 siger til HIL.

      -Person i klubben du set ekstra høgt?

Det er veldig mange personer som har gjort utrolig mye for HIL Fotball opp gjennom åra. Det er vanskelig å dra fram enkeltpersoner, men det er ingen tvil om at uten Edvin Haugen og Gunnar Grodås hadde det ikke eksistert a-lag i Hornindal. Disse to gutta setter jeg utrolig høyt, både pga alt de gjør for klubben, men også fordi de er veldig gode kompiser.

     -Kva har Hornindal fotball betydd for deg?

HIL Fotball har vært en del av livet mitt helt siden jeg kom til Hornindal som 16-åring i 1986. Fotballen er utrolig viktig i ei lita bygd som Honndalen, og heldigvis har det vært ressurspersoner som har fått fotballen til å rulle rundt (bokstavelig talt) så lenge jeg har vært her. Har hatt utrolig mye moro med fotballen, både som spiller, trener og fotballpappa. I tillegg til alt det sosiale rundt fotballen.

Årene med Grodås Cup bringer også gode minner. Det var veldig kjekt å se måten hundrevis av frivillige sto på for at barn- og ungdom i Hornindal skulle få et godt tilbud på fritida.

Comments are closed

© 2023 Hornindal Fotball